De steur

De steur is vroeger een veel voorkomende soort geweest in onze wateren en zo kon men vroeger bij Kampen in de IJssel gericht op deze vissoort hengelen. Ze waren dan ook zeer populair om te vangen omdat het geweldige krachtpatsers zijn. Ze kunnen dan ook erg groot worden. Zo kunnen ze een lengte van 3.50 meter bereiken bij een gewicht van 300 kilo!!!

Tegenwoordig zie je de steur maar weinig meer en dat heeft alles met de leefomgeving te maken. De steur heeft veel meer moeite om hier in Nederland aan te komen door allerlei waterbouwkundige werken en ook is de waterkwaliteit er niet op vooruitgegaan. Tevens is de steur intensief bevist omdat hij zeer geliefd is om zijn kuit wat beter bekend is als kaviaar.

De steuren die nog worden gevangen zijn eigenlijk altijd gekweekte soorten die te groot zijn geworden in de vijver en vervolgens door de eigenaar in het water worden uitgezet.
Het voedsel van de steur bestaat voornamelijk uit aas wat op de bodem word verzameld. Zo kun je in Canada na de paai van de zalm goed op steur vissen die dan de dode zalmen opzoeken op de bodem. Onlangs heeft hierover nog een leuk artikel in de Beet gestaan.